Met enige regelmaat krijg ik de vraag met welke camera of lenzen ik fotografeer en welke hulpmiddelen ik gebruik en/of adviseer. In onderstaand overzicht van fotoapparatuur vertel ik je over mijn belangrijkste fotografie tools.
De links naar de fotoapparatuur zijn zogenaamde affiliate links, wat betekent dat ik een klein percentage krijg als je een product koopt via de link. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt, maar je steunt mij er wel mee!
Camera’s
- Canon EOS 5D mark IV – Mijn werkpaard. Met deze camera heeft Canon eindelijk de concurrentie bijgehaald in termen van dynamisch bereik; hetgeen zéér welkom is voor bijvoorbeeld landschapsfotografie en(trouw) reportages. Verder uitstekende autofocus, GPS, Wi-Fi en een touchscreen.
- Canon EOS 5D mark III – Mijn vorige werkpaard is nu mijn hoop-in-bange-dagen, oftwel mijn backup camera voor portret opdrachten en bruiloften. Ik vind het belangrijk dat ik ook in het scenario dat mijn primaire camerabody er middenin een shoot mee ophoudt, ik gewoon door kan gaan met het leveren van kwalitatief hoogstaande beelden, zodat de klant in het eindresultaat geen enkel verschil zal zien.
Fujifilm X100s– Mijn camera voor straatfotografie: compact, lekker retro en met een vaste 35mm lens. Ik zou ‘m wat vaker mee moeten nemen! Helaas heeft deze camera zijn waterloo gevonden in de Hofplein fontein in Rotterdam. Tijd voor een nieuwe dus…- DJI Mavic 2 Pro – Soms wil je ook een foto van boven. Gewoon omdat het kan, of omdat het een uniek perspectief en beeld oplevert. De Mavic is zo compact dat je ‘m werkelijk overal mee naartoe kan nemen. Deze tweede versie van de Mavic heeft een 20 megapixel camera en die biedt ook fotografie geweldige beeldkwaliteit! En als je eenmaal met een drone gewerkt hebt, dan kan je eigenlijk niet meer zonder. Tip: gebruik het DJI Care Refresh programma, zodat je je drone nét even iets onbezorgder kunt vliegen.
Objectieven
- Canon EF 11-24mm F4L – Ik ben een groot liefhebber van groothoek, zeker in landschapsfotografie. De maximale beeldhoek van dit objectief is ongeëvenaard en met ditto beeldkwaliteit over het hele bereik is het een zeer sterk staaltje engineering van Canon. Mijn favoriete lens voor natuurfotografie; zelfs op reis, ondanks het forse gewicht van 1180 gram…
- Canon EF 16-35mm F4L IS – Niet alle omstandigheden laten het toe om met de 11-24mm op pad te gaan. Voor die situaties is dit een meer dan capabele backup en nog altijd één van Canon’s beste groothoeklenzen.
- Canon EF 24-70mm F2.8L II – Degelijk, maar ook een tikkie saai. Het liefste fotografeer ik in dit bereik met één van mijn lenzen met een vaste brandpuntafstand en nog beperktere scherptediepte, maar soms heb ik meer flexibiliteit nodig.
- Samyang 24mm F1.4 – Deze lens zonder autofocus dient maar één doel: astrofotografie. De beeldkwaliteit op diafragma 1.4 is verrassend goed en op 2.0 subliem: sterren worden daadwerkelijk afgebeeld als sterren en niet als een soort vliegende schotels (Google op ‘coma effect’).
- Sigma AF 35mm F1.4 ART – Een van de eerste lenzen uit de al veel bejubelde ART-serie van Sigma en zó goed en mooi dat ik ook de 50mm ART overweeg. Al die kwaliteit heeft ook een prijs: de lens is fors en allesbehalve licht.
- Canon EF 35mm F2.0 IS – Het veel compactere reis-alternatief voor bovenstaande Sigma. De beeldstabilisatie is bijzonder handig voor straatfotografie aan de randen van de dag!
- Canon EF 50mm F1.4 – Tsja. Een prima lens die bijna altijd mee gaat op reis (voor het geval dat…), maar zelden uit de tas komt.
- Canon EF 70-200mm F2.8L IS II – Het werkpaard voor sportfotografie, bruiloften en reportages. Robuust, razendsnelle autofocus, haarscherp en zeer effectieve beeldstabilisatie. Veel beter dan dit wordt een lens niet.
- Canon EF 85mm F1.2L II – Één van Canon’s meest geroemde lenzen en mijn favoriete portretlens. Soms wat tricky in de focus, maar de beeldkwaliteit stelt nooit teleur.
- Canon EF 85mm F1.8 – Het lichtgewicht reis-alternatief voor bovenstaande L-versie, maar zó goed dat ik me met enige regelmaat afvraag wat de toegevoegde waarde van die L-lens is.
- Canon EF 100mm F2.8 Macro – Ik ben beslist geen macro fotograaf, maar zo nu en dan moet er een setje ringen van dichtbij gefotografeerd worden.
- Canon EF 100-400mm F4.5-5.6L IS II – De wildlife-lens! Grofweg hetzelfde formaat en gewicht als eerder genoemde 70-200, maar met een geweldig zoombereik voor reizen waar ook het nodige aan wildlife te verwachten is. Deze lens presteert ook bijzonder goed in combinatie met de 1.4x extender, wat het een 140-560mm lens maakt.
- Canon TS-E 17mm F4L – Als alle rechte lijnen écht recht moeten lopen, ongeacht het perspectief, dan biedt deze tilt-shift lens uitkomst. Uitermate geschikt voor architectuur, maar het is ook een lens die in landschapsfotografie de deur opent naar andere creatieve opties en afwijkende scherpstelvlakken.
- Canon EF 1.4x Extender III & Canon EF 2X Extender III – Beide extenders laten zich heel mooi combineren met de 70-200mm en de 1.4x stelt ook op de 100-400mm niet teleur. Sinds ik die lens bezit is de 2x extender wel een tikkeltje overbodig geraakt.
Flitsers
Sinds 2015 fotografeer ik voornamelijk met de mobiele flitsapparatuur van Elinchrom:
- Aanstuurunits: 2x Elinchrom Ranger Quadra Hybrid – Deze aanstuur units (met Li-Ion of loodaccu’s) bieden alle instelmogelijkheden die je van moderne studioflitsers mag verwachten en zijn een stuk draagbaarder dan het vermogen je doet vermoeden.
- Lampkoppen: 4x Elinchrom Ranger Quadra (2x A-Head & 2x HS-Head) – De A-heads dienen voor studiofotografie (evt op locatie) en de HS-Heads voor high-speed fotografie op locatie. Uiteraard kunnen ze ook alle vier tegelijkertijd worden gebruikt.
- Remote: Elinchrom Skyport HS Plus – De nieuwe remote van Elinchrom doet wat het moet doen en ondersteunt nu ook high-speed fotografie in combinatie met de HS lampkoppen.
- Softbox: Elinchrom Rotalux Deep Octa 70cm
- Softbox: Elinchrom Rotalux Recta 90x110cm
- Softbox: Elinchrom Rotalux Strip 35x90cm
- Softbox: Elinchrom Rotalux Deep Octa Indirect 150cm
- Beautydish: Elinchrom Softlite 44cm
- Reportageflitser: Canon 430EX II
Accessoires
- Statief: Sirui T-1204X statief & Manfrotto 486RC2 balhoofd – Het eerste reisstatief waar ik écht enthousiast over ben: super licht, compact én stabiel.
- Rugzak: Mindshift Gear Backlight 26L – Ik ben altijd opzoek naar de perfecte foto rugtas, maar deze kwam aardig in de buurt van perfectie. De rugzak is robuust, heeft tal van handige zakken en vakjes en het formaat is tot nu toe perfect gebleken op reis! Enige minpunt: in tegenstelling tot mijn vorige Lowepro rugtas biedt deze geen integratie voor een Camelbak drinkreservoir.
- USB-lader: Nitecore UCN1 – Een USB-lader voor mijn Canon-accu’s die ongeveer een derde weegt van de originele Canon-lader en meer flexibiliteit biedt voor het opladen op reis.
- Powerbank: Xtorm Free 15000 – Over opladen op reis gesproken! Met deze lichte en compacte powerbank kan ik zowel mijn smartphone als andere USB-apparaten (zoals die Nitecore lader) opladen als ik even een tijd buiten de bewoonde wereld ben. Ideaal!
Computer & Opslag
- MacBook Pro Retina 15″ (Mid 2018) – Mijn thuisbasis voor fotobewerking en de noodzakelijke administratie.
- iPad Pro 10.5″ – Fotobewerking op reis was nog nooit zo prettig en eenvoudig met deze iPad Pro in combinatie met de iOS versie van Adobe Lightroom.
- Wacom Intuos Pro Medium tekentablet – Bij het editen van portretwerk maak ik vaak en graag gebruik van dit tekentablet. Het was even flink wennen, maar inmiddels zijn we goede vriendjes.
- Twee stuks 32GB Transcend CompactFlash & twee stuks 128GB Sandisk SD geheugenkaartjes – De 128GB SD geheugenkaartjes zijn mijn extra in-camera backup. De CompactFlash geheugenkaarten leeg ik steeds op mijn Imagetank.
- Nexto DI ND2730 imagetank – Deze mobiele opslag is misschien wel mijn allerbelangrijkste accessoire op reis. Hiermee kan ik – zonder tussenkomst van een computer – mijn geheugenkaarten backuppen met de ingebouwde SD en CF-slots. Ik ben er zo enthousiast over dat ik er zelfs twee heb (ja, echt). Het is kinderlijk eenvoudig om er zelf een SSD in te plaatsen en daarmee heb je altijd een zeer robuuste backup oplossing bij de hand. Helaas is dit type niet meer te koop, maar gelukkig komt ‘ie wel met enige regelmaat op Marktplaats langs.
- G-Technology G-RAID Thunderbolt 2 opslag – Dit RAID array heeft inmiddels mijn Drobo vervangen. Er draaien twee schijven in RAID1 opstelling, dus als er één defect raakt, kan ik die simpelweg vervangen en behoud ik al mijn data.
- Software:
- Adobe Lightroom CC
- Adobe Photoshop CC
- Code42 CrashPlan – Mijn primaire off-site backup service. Mocht ik onverhoopt thuis mijn data kwijtraken, dan kan ik hier terecht. Niet al te snel, maar wel gewoon goed en goed geprijsd.
Toen ik deze lijst van fotoapparatuur samenstelde had ik niet persé verwacht dat ‘ie zo lang zou worden. Je spaart wat bij elkaar, zo door de jaren heen… Alles heeft z’n toegevoegde waarde, maar de keerzijde van zo’n hoeveelheid fotoapparatuur is dat wel dat ik wat keuzes te maken heb voor ik mijn fotorugzak inpak voor een reis.